Kimle 800 éves település

A LAKÁSTÜZEK MEGELŐZHETŐK!

2021.11.24.

A LAKÁSTÜZEK MEGELŐZHETŐK!

Vasárnap kezdetét veszi az adventi időszak, elkezdődött a karácsonyra való készülődés, meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertya, sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Azonban, ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat, ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordoznak magukban. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében.

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni. 

Fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg! Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig le kell választani az elektromos hálózatról. A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót! A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. 

Az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet.

Idén is többször előfordult, hogy kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okozott tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet. 

Ne dohányozzunk ágyban. A cigi csikket alaposan oltsuk el és nem éghető tartóban tároljuk, az éghető hulladék közé soha ne ürítsük.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza. A tűz oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a

112-es segélyhívón!

Talán egy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre.

Last modified: 2021.11.24.