Kimle 800 éves település

Partnerséget építünk

2021.09.21.

2020. november elsejével útjára indult az “Ecoregion SKHU” INTERREG projekt, amely a Dunajské luhy / Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztésére összpontosít.

 A projekt az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatási infrastruktúra (“Ecoregion SKAT”) kiépítésének első szakaszának folytatása, amelyet az Interreg SK-AT határokon átnyúló együttműködési program finanszíroz. Az első szakasz célja az intézményi keret és a megfelelő térség megteremtése az ökoturizmus és az ökológiai oktatás fejlesztésében részt vevő szervezetek és szereplők szövetkezése számára a szlovák – osztrák határmenti régióban.

Ilyen háttérként a nemzeti kulturális emlékmű tárgya a Dunacsúni kastély és magtár lett kiválasztva. Mivel ezek egy háromoldalú terület (Szlovákia-Magyarország-Ausztria) határán fekszenek, ezért a program fő partnere – a Pozsony megyei önkormányzat (a továbbiakban BSK) – célul tűzte ki, hogy kibővíti partnerségét a magyar határmenti térségre is. A projektben így részt vesz a Pisztráng Kör Egyesület, a Szigetköz Natúrpark Egyesület, Kimle Község Önkormányzata, valamint egy szlovákiai víziturisztikai vállalkozás, a VODNETURY.sk.

A természeti örökség ebben az övezetben jelentős lehetőségeket rejt magában a meglévő ökoturisztikai szolgáltatások fejlesztésére és javítására, a lakosság környezetvédelmi tudatosságának fokozása, az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatás infrastruktúrájának kiépítése által.

Kimle Község Önkormányzata az „Ecoregion SKHU” projekt keretén belül turista szállás kialakítását vállalta a Közösségi ház tetőterének beépítési tervével. A Közösségi háznak nem elhanyagolható szerepe lesz az, hogy turisztikai látogató központként szolgál, és számos célcsoportnak (közösségek, iskolai csoportok, táborok, gyermek táborok, óvodás csoportok számára) nyújt ideális helyszínt. A Pisztráng Kör Egyesület, a projekt másik magyar partnere, által megálmodott tevékenységek megvalósulását is elősegíti majd a szálláshely kialakítása.

 A projekt címe: A biológiai sokféleség fokozása a természeti örökség megőrzése érdekében a szlovák-magyar határon átnyúló régióban

Támogatás intenzitása: 95 %

Projekt azonosítója: SKHU/1902/1.1/058
Nemzetközi Projekt összköltsége
: 1.950.000 EUR,

Projekt költsége: (Kimle Község Önkormányzatra eső projekt költség): 100.000 EUR, ebből ERFA támogatás: 85.000 EUR

A Projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. (LINK: https://www.skhu.eu/?lang=hu)

 

 

Last modified: 2021.09.23.