Kimle 800 éves település

INTERAKTÍV ÉS AKTÍV TURIZMUS FEJLESZTÉSE KIMLÉN – MEGVALÓSÍTÁSI ELŐREHALADÁS

2019.04.05.

INTERAKTÍV ÉS AKTÍV TURIZMUS FEJLESZTÉSE KIMLÉN – MEGVALÓSÍTÁSI ELŐREHALADÁS

INTERAKTÍV ÉS AKTÍV TURIZMUS FEJLESZTÉSE KIMLÉN – TOP 1.2.1. TURISZTIKAI PROJEKT Kimle Község Önkormányzata (9181 Kimle, Vízpart utca 2.), mint kedvezményezett a „Interaktív és aktív turizmus fejlesztése Kimlén” című TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00007 kódszámú pályázata a TOP-1.2.1-15 kódszámú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás alapján valósítja meg a nevezett projektet.

A projekt céljaként a helyi és térségi épített, szellemi és természeti értékek turisztikai hasznosítása, aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztése, vízi turizmus feltételeinek fejlesztése került megjelölésre. Új turisztikai helyszínként kapcsolódunk be az idegenforgalom vérkeringésébe, a turisztikai hármas komplexum közvetve mintegy 34ezer m2-t érint, de hatással lesz az egész térségre.

Több, korábban jelentős szerepet betöltő önkormányzati épület mára kisebb funkcióval bír, így egyre jobban lepusztult állapotba került. Ezeket az épületeket szeretnénk turisztikai tartalommal megtölteni kihasználva Kimle és a térség természeti, szellemi és kulturális értékeit, Szigetköz- megyerikum -adta lehetőségeket. Célunk, hogy a Mosoni- Duna partot és az országban egyedülálló szellemi örökségünket megközelíthetővé, elérhetővé tegyük az itt élők és ide látogatók számára, a vízi, gyalogos, kerékpáros és lovas és szakrális turistáknak egyaránt.

A fejlesztés során egyrészt a Mosoni-Duna partján fekvő épületből és nagy udvarán átalakítunk egy vízi sportolásra alkalmas kiszolgáló csónakházat. Vele szemben a Duna parton helyezkedik el a sportpálya. Mellette kiserdőben tanösvény, horgásztó várja a turistákat. Terveink, hogy a turistákat kiszolgáló létesítményekkel bővülne ezen ingatlan, futópálya, szabadtéri fitnesz eszközök telepítése. A komplex projekt harmadik része kulturális örökségünk bemutathatóvá tételéhez kapcsolódik. Az egykori két osztályos iskola épülete az országos jelentőségű műemlékű környezetben jelenleg raktárként funkcionál, átalakítva a turizmus fellendítésének érdekét szolgálja.

Turisztikai attrakcióvá alkalmas hellyé kívánjuk varázsolni a területet, ahol nagyszerű élménnyel, interaktív foglalkozásokkal gazdagítjuk az évi 2000 körüli vendéget.
A beruházásnak regionális és országos gazdaságélénkítő hatása van, nő a versenyképesség és a helyi foglalkoztatottság illetve a munkahely megtartó erő is növekszik. A projekt megvalósítása során 6 betervezett mérföldkő szerepel.

A projekt az alábbi helyszíneken valósul meg:
9181 Kimle, Fő u. 114. hrsz 914 – projekt fő helyszíne
9181 Kimle Cseregle utca 3. hrsz 716
9181 Kimle, Fő út hrsz 114/22

A harmadik mérföldkő keretében 2019. március 31.. napjával a megvalósítani tervezett eredmény: „Kivitelezési munkálatok (50%-os készültségi szint) „ A jelen mérföldkő vonatkozásában az 50%-os készültséget a műszaki ellenőr leigazolta, a vállalt eredmény megvalósult.
A csónakháznál elkészült teljesen a tetőfelújítás és a nyílászárók cseréje. Az udvar térkövezése folyamatban van, a belső terek kőműves munkái is megtörténtek (mosdók felfalazása, ajtóbontás), a többi belső munkák folyamatosan zajlanak. A futókör és a fitnesz park teljesen elkészült, a birtokbavétele fakultatív programként az Európai sportnap keretében került sor, az iskola által szervezett sportnapon a résztvevők lefutják a 2018 métert.
A látogatóközpontban jelenleg a következő munkálatok folynak: – belső munkák Közösségi tér felépítése az elbontott épületek helyén- folyamatban van.
A projekt a tervezett ütemben halad.
(További fotók a fotógalériáan találhatók.)

Last modified: 2019.08.16.